Naar de inhoud
Vlaamse Vereniging voor Seksuologie vzw logo Vlaamse Vereniging voor Seksuologie vzw

Seks in tijden van corona

30/03/2020

We kunnen er niet meer om heen, corona houdt ons allen in de ban. Er circuleren verscheidene meningen van seksuologen in de media en doen graag onze duit in het zakje vanuit de beroepsvereniging.

Vandaag de dag primeert uiteraard onze veiligheid. We worden bestookt met alle nodige maatregelen: was voldoende je handen, hou voldoende afstand van elkaar, geef geen handen, vermijd contact,… We kennen ze reeds allemaal vanbuiten.

Sexual Distancing?

Moeten we nu allen in “sexual distancing”? Als we de regels écht ter harte nemen, betekent dit inderdaad geen seksueel contact! Zonder aanrakingen en met 1,5 meter afstand is seks nu eenmaal onmogelijk. Ter volledigheid is er voorlopig nog geen evidentie dat het virus zich via geslachtsgemeenschap verspreidt. Maar we kunnen ons allen wel inbeelden dat wanneer je vrijt met elkaar, je elkaar veelvuldig aanraakt, speeksel uitwisselt en heel dicht bij elkaar komt. Dus vrijen met elkaar is een uitgelezen kans om elkaar te besmetten. Heeft iemand in een koppel symptomen dan wordt ten sterkste afgeraden seks te hebben. Wanneer jullie beiden gezond zijn en geen symptomen vertonen kan/mag het in principe wel.

Op social-media circuleert er een “Corona-sutra-poster”. Hierbij wordt aangegeven wat zogenaamd wel kan qua seksstandjes en wat helemaal niet mag zodoende het virus niet door te geven. Zo beweren ze dat “op zijn hondjes” wel zou mogen gezien je gezichten niet naar elkaar gericht zijn. Laat duidelijk zijn dat dit foutieve informatie is. Als je seks hebt met iemand, is de kans om de andere te besmetten zeer groot, ongeacht het standje.

Moeten we nu dan stoppen met seksualiteit/intimiteit? Absoluut niet. Enerzijds omdat we ervan uitgaan dat koppels die bij elkaar leven sowieso een enorm grote kans hebben om elkaar te besmetten, zelfs zonder seksueel contact. Dus dan kan je evengoed wel seksualiteit ervaren met elkaar. Anderzijds ook omdat we in deze barre tijden absoluut moeten inzetten op verbinden en in contact blijven met elkaar. Je moet (en kan) je niet compleet gaan isoleren van je kerngezin.

Lockdownseks

Misschien wel het nieuwe woord van 2020. Hoe kan je veilig seksualiteit beleven ten tijde van Corona? We vinden deze tijd – een beetje in navolging/analogie van wat Professor Dirk De Wachter reeds in de media poneerde – een uitgelezen kans om eens andere zaken te proberen op vlak van seksualiteit. Je seksrepertoire te verbreden als het ware. Denk maar aan het uitvoeren van een striptease voor je partner, het samen bekijken van een erotische of pornografische film. Denk aan masturberen tegenover elkaar (1,5 meter afstand uiteraard), dit kan heel erg opwindend zijn. Uiteraard dien je dan je eigen zelfcontrole op de proef te stellen zodat je toch niet je partner gaat bespringen. Het is bovendien de kans om in te zetten op soloseks. Dé manier om je eigen lichaam nog beter te leren kennen. Je kan uiteraard ook praten over seks met je partner, over wat je allemaal zou willen doen met je partner eens we corona hebben kunnen indijken.

Lang leve technologie! Haal snel die seksrobot in huis, is iets wat ik nu wel vaker bedenk

Maar nu serieus. De technologie biedt ons nu talloze mogelijkheden om seksualiteit te beleven zonder menselijk contact. Ik denk aan seksspeeltjes op afstandsbediening. Jij hebt de afstandsbediening en je partner het seksspeeltje. Laat hem of haar genieten van op afstand. Ik denk ook aan sexting en webcamseks. Uiteraard met de nodige voorzichtigheid. Doe dit enkel met iemand die je vertrouwt en waarbij je afspraken kan maken over wat er wel en niet kan. Doe uiteraard niets wat je niet wil. Ook hier geldt: “Hé, is het ok?” en dus sexual consent.

Coronaboom

Sommigen verwachten een babyboom (of moeten we coronaboom zeggen?) ten gevolge van de quarantaine. Wat moeten mensen anders met hun extra tijd samen? Bij kinderloze koppels kunnen we dit mogelijks verwachten. Bij gezinnen waar er reeds kinderen zijn, verwacht ik dit veel minder. De kinderen zijn thuis van school en vragen heel wat van de ouders. Doordat de kinderen thuis zijn, is er een verminderde privacy. Bovendien staan vele ouders onder druk en stress, wat niet bevorderlijk is voor de seksuele appetijt.

Corona zal doen scheiden?

Hypothetisch gezien kunnen we een verhoging van het aantal scheidingen verwachten. De meeste koppels zijn het niet gewend om zo’n lange tijd dicht op elkaar te leven. Het kan ervoor zorgen dat er meer discussies en conflicten zijn. Het feit dat ieder van ons op een andere manier omgaat met angst en onzekerheid, kan een nefast effect hebben op relaties. Aan de positievere kant kan dit voor vele koppels een uitgelezen kans zijn om opnieuw in verbinding te komen met elkaar. Zorg dragen voor elkaar, praten met elkaar, een stevige wandeling buiten, een gezelschapsspel, samen koken… en het is een ultieme opportuniteit om tijd voor elkaar en je relatie te maken. Wat het ook moge zijn, we wensen jullie boven alles een goede gezondheid en veel verbindende momenten.

Wil je graag meer informatie over wat kan en niet kan op het vlak van het coronavirus en seks, ga dan zeker even kijken op volgende link: www.allesoverseks.be/corona-en-seks 

Chloé De Bie, Vivolinio (www.vivolinio.com)